Thematische fietstochten

Kies de mooiste delen uit deze lange fietstochten voor een heerlijke fietsdag. Geïllustreerd met verhalen en foto's.

Fred van de Biezen


Over Fietstochten XL

Fietstochten boeien als er thema achter zit. Je wilt onderweg iets ervaren, er iets van opsteken. Wat er aan fietstochten te vinden was stelde in mijn ogen niet zoveel voor. Het waren korte tochtjes die iemand op het internet zette of boekjes met tochten die vooral langs de hotelletjes en restaurants gingen. De fietstocht als bijzaak, als marketing instrument.

Verder zijn er de super lange tochten, de grote ondernemingen als fietsen naar Rome of naar een andere bedevaartplaats of fietsen in Zuidoost Azië. Tochten waarop je je flink moet voorbereiden en goed fietsmateriaal moet hebben.

Wat ik miste, zijn tochten die dicht bij ons staan, waar je wat van kunt leren, iets met geschiedenis, en dat je er stukjes van kunt fietsen die je goed uitkomen op je gewone fiets zonder veel voorbereiding. Die tochten moeten kleine biblotheekjes zijn waaruit je zelf een stuk kunt pakken om dat te gaan beleven.

Tijdens mijn studie in Delft heb ik kennis gemaakt met fietsen. Het ging toen nog om het hardst. Met je vrienden voerde je het tempo op tot je niet meer kon en viel weer terug in de groep. Het waren kleine stukjes in de omgeving. Na je studie was er weinig tijd meer om te blijven sportfietsen. Na mijn pensionering, een jaar of zeven geleden, pakte ik het weer op, maar dan met een andere insteek. Niet meer om het hardst maar om de beleving. In de winterperiode bereidde ik de tochten voor om ze in de zomer te fietsen en corrigeren want kaarten verouderen snel met het fijnmazige fietsnetwerk. Ik ontwikkelde thema tochten over: de grens van Nederland, alle fietspontjes, 80 Jarige Oorlog, Front van de Eerste Wereldoorlog, de Romeinse Limes met de Via Belgica, oude spoorlijnen en Cultuurhistorisch tochten.

Koop de tochten in de iTunes bookstore en beleef de tochten.